
Honden transpireren niet
Een hond kan niet transpireren zoals een mens. Hij heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan hij alleen afvoeren langs zijn tong (door te hijgen) en zijn voetzolen. Hij is dus niet gediend met al te hoge temperaturen. Te veel zon kan een zonnesteek ver- oorzaken, te grote hitte kan tot coma of zelfs de dood leiden.
Honden dragen geen schoenen
Vele hondenliefhebbers denken bij warm of zonnig weer zichzelf en hun hond een plezier te doen door eens lekker te gaan fietsen en de viervoeter naast de fiets te laten draven. Niet alleen kan dit snel leiden tot eenonverantwoorde stijging van de lichaamstem- peratuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. De voetzolen dienen net zoals de tong voor het afvoe- ren van warmte. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Wanneer een hond dan over een warm wegdek loopt, krijgt hij heel snel blaren, die pijnlijk zijn en dagenlang kunnen blijven. Als je de hond over een grotere afstand wil laten lopen, doe dat dan niet op een warm wegdek, maar liever op gras.
De auto als broeikas
Het achterlaten van een hond in een auto bij warm of zonnig weer kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Staat de auto in de volle zon, dan is het snel gebeurd: de temperatuur kan dan gemakkelijk oplopen tot 50 à 60 °C. Je hond zit dan levend opgesloten in een broeikas. Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal zijn lichaamstemperatuur stijgen tot een gevaarlijke hoogte. Hij zal uiteindelijk bewusteloos geraken. Als tijdig wordt ingegrepen kan hij het overleven, maar het gevaar bestaat dan dat hij schade aan hersenen of nieren heeft opgelopen.
Verplaats hem dan naar een koele plek en giet koud water over hem, of bedek hem met een natte doek (niet te lang, want anders kan hij onderkoeld raken). Als hij dit ‘avontuur’ overleeft, laat hem dan in ieder geval onderzoeken door een dierenarts, voor het geval hij een beschadiging aan de inwendige organen zou hebben opgelopen. Symptomen hiervan kunnen zich voordoen in de vorm van niet-eten, braken en diarree.
Lees meer over tips, eerste hulp en maatregelen voor andere dieren

Laat je hond nooit lange tijd in de zon of in de warmte (dus ook niet in de auto) zitten of liggen. Hij moet altijd de mogelijkheid hebben om een koele plek op te zoeken. Zorg voor fris drinkwater. Beperk zijn lichaamsbeweging. Laat hem niet te uitbundig ravot- ten of te lang achter een bal of stok aanrennen.
Eerste hulp
Wanneer je een hond aantreft die als gevolg van hitte versuft of bewusteloos is, moet je hem zo snel moge- lijk proberen af te koelen.
- Neem je hond niet mee naar het strand of een recreatieterrein, tenzij hij daar op een bescha- duwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en over fris drinkwater beschikt.
- Net als een mens heeft een oudere hond nog meer te lijden van warmte dan zijn jongere soortgenoten. Hou je bejaarde Bijou, Astra of Lassie op warme dagen dus lekker koel.
- Neem je hond liever niet mee naar zuidelijke streken. Urenlange ritten in warme auto’s en tropische temperaturen zijn een kwelling voor je huisdier. Bovendien lopen ze vooral in het Middel- landse Zeegebied het risico besmet te geraken met een gevaarlijke ziekte. De plaatselijke honden zijn vaak wel tegen deze ziekten bestand, maar onze honden echt niet!
- Wees voorzichtig met sloten en vijvers waar je hond graag in zwemt. Als je dode watervogels of vissen ziet, moet je voorkomen dat hij in het water gaat of ervan drinkt. Bovendien moet je altijd zorgen dat je hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil (leptospi- rosis of ook wel rattenziekte genoemd). Deze ziekte wordt vooral via stilstaand water verspreid.
Maatregelen per diersoort bij warm weer:
Honden
- Doe waterspelletjes met je hond of geef hem zijn eigen zwembadje. Zorg ervoor dat de hond niet te veel water binnen krijgt, dit kan leiden tot watervergiftiging.
- Koop een koelmatje of koelhalsband.
- Wandel niet met je hond op asfalt, zand of tegels. Door de zon worden die al gauw erg warm, waardoor de poten kunnen verbranden. Wandelen in het gras of in de vroege morgen of late avond, wanneer de temperaturen gedaald zijn, is veiliger.
- Smeer honden met een dunne vacht in met zonnecrème.
- Vermijd een muilkorf. Dit belemmert het hijgen van de hond waardoor hij zichzelf niet kan verkoelen.
- Verwen je hond met verfrissende snoepjes zoals yoghurt, groenten en fruit. Veel honden vinden meloen heerlijk. Geef nooit druiven of avocado, deze zijn giftig voor honden.
- Gebruik zonnebrandcrème op een dunne en/of witte vacht.
- Laat natvoer niet urenlang staan. Dit kan namelijk snel bederven bij hoge temperaturen.
- Maak je handen nat en strijk een paar keer over de vacht om je kat te verfrissen.
- Voorzie enkele koude stenen waar de dieren op kunnen gaan liggen om af te koelen.
- Als het hok een plastieken bodembak heeft, kan je er een paar koelelementen onder plaatsen. Zorg ervoor dat de dieren ook nog niet-gekoelde plaatsen hebben om te zitten.
- Laat restjes eten niet liggen zodat het niet kan bederven.
- Leg een nat wit laken over een buitenhok.
- Neem je knaagdier binnen zodat het kan lopen op een koude ondervloer.
- Indien mogelijk zet je de kooi op de frisse grond.
- Kippenhokken, volières,.. kun je afschermen met een parasol of wit (nat) laken.
- Plaats nestkastjes en schaaltjes water voor wilde vogels.
- Zorg voor extra ruwvoer en extra vitaminen en mineralen wanneer je de weide niet besproeit. Door de hitte droogt de weide uit en daalt de voedingswaarde van het gras.
- Dek een stal met lichtkoepels of doorzichtige dakplaten af met donkere dekens. Zo blijft het een stuk koeler en komen er geen vliegen en dazen meer in de stal.
- Vermijd transport bij hoge temperaturen.