Geen wonder dat voedselverlies vervat zit in de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge en belangrijk is in het behalen van doelstelling Bruggeklimaatneutraal 2050. Een van de strategische prioriteiten onder voedselverlies is de volgende: ‘Reductie van voedseloverschotten bij publieke organisaties’.
Daarom besloten we de actie rond voedselverlies van het Brugs Food Lab toe te spitsen op de sector zorginstellingen en halen we inspiratie uit tools en methodologie uit studies die verder worden toegelicht.
Een subsidieaanvraag hiervoor werd ingediend bij OVAM onder de categorie: innovatieve projecten bij duurzaam materialenbeheer bij lokale besturen. OVAM keurde dit dossier goed en voorziet 50 % subsidiering. OVAM en departement WVG (welzijn, volksgezondheid en gezin) worden ook verder betrokken bij de concrete uitwerking.
Stad Brugge en het Brugs Food Lab willen met dit project bewustmaking creëren bij een wijd publiek, kosten besparen voor deze zorginstellingen en uitstoot van broeikasgassen (gelinkt aan het gederfde voedsel) verminderen.
Deelnemende zorginstellingen zijn: AZ St. Jan , AZ St. Lucas, Campus Het Anker van het Begeleidingscentrum Spermalie en Rudderstove (centrale keuken OCMW Brugge).
We hebben daarmee een mooie vertegenwoordiging van verschillende soorten keukens (warm en koude lijn) en aantal patiënten/inwonenden.
Voedselverlies in de zorg is een thema dat sinds kort ook aandacht krijgt in Vlaanderen o.a. via de Vlaamse ketenroadmap voedselverlies. (Op 3 april 2015 hebben de Vlaamse regering en de ketenpartners Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, UNIZO, Buurtsuper.be en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) de Ketenroadmap Voedselverlies 2020 ondertekend. Met dit publiek-privaat actieplan engageren de partners zich om gezamenlijk de voedselverliezen tegen 2020 te verminderen met 15%. De komende vijf jaar worden 9 actieprogramma’s uitgevoerd met in totaal 57 acties om voedselverliezen in de hele keten terug te dringen.)
De Stad Brugge wil samen met de vier zorginstellingen en verschillende stakeholders zicht krijgen op voedselverlies in de zorg en het besparingspotentieel aan de hand van cijfers, methodologieën ontwikkelen om voedselverlies in deze sector te verminderen en bewustmaking te creëren.
Daartoe willen we een participatieve methodologie gebruiken waarbij we ook een beroep doen op innovatieve tools en methoden vanuit buitenland.
Hiertoe werd er ook een aanbesteding uitgeschreven om dit proces te begeleiden, dit werd gegund aan Foodwin. Foodwin is het Europees innovatienetwerk rond voedselverlies en zijn experts in voedselverlies, innovatie, participatie en procesbegeleiding. De organisatie ondersteunt steden en lokale overheden leden om voedselverlies te reduceren en doet dit samen met innovatoren en ondernemers. Samen met de dienst leefmilieu zullen zij de zorginstellingen begeleiden en coachen.
De voorbereidingen zijn al gestart, in september zal er een nulmeting gebeuren. Tijdens een innovatieworkshop (november 2017) volgens methode food Waste Challenge (ontwikkeld door Foodwin) zoeken de zorginstellingen samen met experts , stakeholders, Food Lab naar oplossingen voor deze uitdaging.
Deze worden dan uitgetest, verfijnd en geëvalueerd. Elke zorginstelling krijgt hiervoor een aanpak op maat. Op basis van dit testtraject stelt elke zorginstelling een implementatieplan op waarop opnieuw een meting volgt. Er wordt ook een handleiding (april/mei 2018) opgemaakt met de methodologieën van de verschillende geoptimaliseerde innovaties die werden ontwikkeld bij de zorginstellingen.
Op deze manier kunnen ook andere zorginstellingen aan de slag met oplossingen om voedselverlies te vermijden.
In 2018 komt er een slot event voor de Vlaamse zorgsector waar de resultaten en handleiding zullen worden voorgesteld.
Als voedselverlies een land was, dan zou het de 3e grootste CO2-emissie uitstoot hebben na China en US!
Wereldwijd genereert voedselverlies jaarlijks 4,4 G tCO 2 eq, of ongeveer 8% van de totale menselijke uitstoot van broeikasgassen. Dit betekent dat de bijdrage van voedselafval aan de opwarming van de aarde bijna gelijk is aan (87%) de bijdrage van wereldwijd wegvervoer. "(FAO 2015- food and agriculture organisation of the UN).
Food Lab Brugge stelde in het kader van het Europees project ‘Food Smart Cities for Development’ een strategie op rond duurzame voeding: de Food Guidelines. Deze strategie werd bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen. Brugge onderstreepte haar ambitie hierrond bij het ondertekenen van het Urban Food Policy Pact (Milaan, oktober 2015).