Hoe zet men burgers aan tot het isoleren van hun woning ? Een belangrijke trigger is de energieverliezen te laten “zien” als drive tot het “doen”
Recent werd door de Europese Unie het samenwerkingsproject See2Do goedgekeurd. De stad Brugge is partner in dit project dat de volgende jaren zal werken rond energetische renovaties.
Hoe pak je een renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig voor de burger om zijn weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen en daarvoor ontworpen subsidieregelingen. ‘See2Do!’ helpt daarbij.
‘See2do!’ tracht enerzijds interesse op te wekken bij particulieren door energieverlies zichtbaar te maken via thermografische opnames zoals straat- en woningscans en luchtfoto’s. Anderzijds ligt een belangrijk aspect in het duidelijk maken van de mogelijkheden tot een energetisch efficiënte renovatie via het aantonen van best practices, Zo zullen in Brugge in kader van dit See2do project enkele ‘prikkelwoningen’ uit het patrimonium van SVK Brugge energetisch gerenoveerd worden en zal de burger met deze good practices kunnen komen kennis maken, om tenslotte geprikkeld te worden om zelf in zijn woning aan de slag te gaan. Naast de demowoningen zal de stad Brugge specifiek inzetten op het linken van de resultaten van de thermografische foto (die gevlogen wordt in het najaar van 2016) aan een digitaal loket. Ook het opzetten van een communicatietraject omtrent energetische renovaties naar burgers toe behoort tot het Brugse takenpakket. Dankzij deze Europese subsidies zal in Brugge naast de thermografische luchtfoto ook een aantal woningscans kunnen uitvoeren. .
De Europese cel, de dienst leefmilieu en de woondienst werken hiervoor samen met het OCMW.
In het meerjarenplan van Stad Brugge is 275.000 euro gebudgetteerd voor dit project. In samenwerking met de Europese cel van de stad wordt dit budget nu opgetrokken met 214.876,28 euro Europese subsidies.
De projectverantwoordelijke is Interleuven, andere partners in dit verhaal zijn: Thomas More Kempen vzw, Gemeente Maastricht, Gemeente Weert, Gemeente Breda, Syntra West vzw, Katholieke Hogeschool VIVES, Provincie Antwerpen, Kamp C Duurzaam Bouwen, Stad Mechelen, IGEMO, West-Vlaamse Intercommunale Stad Brugge, Gemeente Helmond, Provincie Oost-Vlaanderen, Vereniging SVK Brugge, Gemeente Bekkevoort
Dit Interreg V Vlaanderen-Nederland project is gestart op 01/05/2016 en zal eindigen op 30/04/2019.
Dit project kadert ook in de ondertekening van het Burgemeestersconvenant, waarbij de stad zich engageerde om tegen 2020 20% Co2 reductie te verwezenlijken,
De CO2 impact van het bestaande woningpark is in een stedelijke omgeving vele malen groter dan deze van nieuwbouw, vandaar het belang om burgers aan te moedigen om de stap te zetten tot het renoveren van hun woning.