
Dit was een organisatie van het Brugs Food Lab, een platform van stadsdiensten en organisaties/verenigingen die rond deze thema’s van de duurzame voedselstrategie acties uitwerken.
Naast een platform om samen actie te ondernemen is het Food Lab eveneens een ideale manier om te netwerken en bilaterale samenwerkingen aan te gaan.
Het Food Smart Cities project is nu afgelopen, maar de noodzaak om te werken rond duurzame voeding niet! De klimaatverandering zet het voedselsysteem immers sterk onder druk.
Het Brugs Food Lab zet zijn werking dus verder, sensibilisatie is hierin een belangrijke factor en daarom organiseren ze voor de tweede keer (H)eerlijk Brugge! Ze organiseren dit samen met de facilitators FoodWIN en Coduco.
(H)eerlijk Brugge gaat dit jaar door in het Astridpark op zondag 27 augustus vanaf 11u. Thema deze keer is “Proef de toekomst”. Het programma van de dag kan je hieronder terugvinden::
Om 11 uur zal in de Magdalenakerk de première doorgaan van de filmworkshop voor jongeren (8-12jr, 12-16jr, begeleiding door Sarazon creative). Ze leerden acteren, met camera omgaan en scenario opbouwen rond het thema duurzame voeding.
Doe-activiteiten
Van 11.00 uur tot 17.00 uur zullen er in het Astridpark opnieuw doe-activiteiten zijn van de leden van het Brugs Food, zowel voor volwassen en als kinderen, proevertjes zijn voorzien!
Je komt er alles weten over: zelf je groenten telen, stadslandbouw, lekkere receptjes met lokale ingrediënten, minder vlees eten, tips om minder voedsel te verspillen, fairtrade en biologische producten. De meeste doe-activiteiten zijn doorlopend. Voor de workshops kan je ter plaatse of op voorhand inschrijven.
Overzicht doe-activiteiten:
* Energiebox- Nog een oude kookwekker, mixer of afgedankte gsm thuis liggen?
Laat jouw kapotte lampen en klein elektro-afval niet op een afvalberg in het Zuiden belanden, maar lever ze in bij de Recupel-Transform3 energiebox op het Astridpark. We geven ze graag een tweede leven. Recycleren is een goede zaak voor het milieu én voor de economie. Recupel is een Belgische vzw die het inzamelen en verwerken van afgedankte elektro-toestellen en lampen organiseert. Sluit je aan bij de campagne ‘Brugge transformeert afval in grondstoffen’, een initiatief van Recupel i.s.m. Stad Brugge en Transform3.
Info: www.facebook.com/transform3
* EVA Brugge - promoten plantaardige voeding
Tijdens (H)eerlijk Brugge kan je bij EVA Brugge terecht voor gratis plantaardige proevertjes. Kom zeker eens langs! Hun vrijwilligers geven je met plezier meer uitleg.
Info: https://www.facebook.com/EVABrugge/
* De Fair Trade Thee workshop van Tearista Sofie Vercauteren neemt je mee op ontdekkingsreis doorheen de theevelden van Malawi en de resultaten van fair trade in deze arme maar prachtige streek… Ze neemt je mee ‘op avontuur’ waarbij je mee mag proeven en tips krijgt om jouw thee nóg lekkerder te maken.
Inschrijven: Verzeker je nu al van een plaatsje voor de lezing en degustatie (+/- 45 minuten) via een mail naar noordzuiddienst@brugge.be en vermeld erbij of je liefst bij de sessie om 11u30, om 13u30 of om 15u30 aansluit ofwel op de dag zelf.
*Handmade in Brugge: future food
HANDMADE IN BRUGGE zet Brugge op de kaart als stad van het ambachtelijke maken.
In het kader van FUTURE FOOD - ons zomerproject rond duurzame voeding - laten we het publiek proeven van artisanale gefermenteerde ketchup (raden wat ingrediënten zijn) en ook zelf aan de slag gaan in een workshop.
Info: https://www.facebook.com/HandmadeinBrugge/
*Herbas- kweekt, plukt en verkoop kruiden
Van kok tot herborist: David van Steenkiste studeerde af als kok aan de hotelschool Spermalie. Gedurende 10 jaar werkte hij in de gastronomische keuken. Hij trok dikwijls de natuur in om kruiden en bloemen te plukken. Begin 2015 zegde hij de keuken vaarwel om zich 100% bezig te houden met plukken en kweken van kruiden. Dagelijks trekt hij de natuur in om te plukken wat de natuur hem biedt. Tevens kweekt hij te Jabbeke (Gistelsteenweg 222 op de site van ambachtelijke chocolatier Pralifino) in zijn kruidentuin een variatie aan speciale kruiden. In zijn serre 2400m² zorgt hij voor een groot aanbod. Ontdek hier wat je met zeewier kan doen in de keuken!
Info: http://herbas.be/
* KABA- De sociale kruidenier
Verkoop en gratis Proevertjes op basis van overschotten
Info: https://www.ocmw-brugge.be/sociale-kruidenier-de-kaba-3
* Boer Kimpe
Voorziet proevertjes van oesterzwammen bij kopjezwam
* Kopje Zwam
Een lekker product kweken op afval. Dat is de kern van wat Kopje Zwam doet.
We tonen het kweekproces van oesterzwammen op koffiegruis. Thuis zelf aan de slag of een origineel kado nodig? Koop de Zwammer die dag op onze stand. Via Boer Kimpe voorzien we een lekker proevertje!
Info: https://www.facebook.com/oesterzwammen/
*Brugse kringloopkrachten
Onder de slogan "Compost, jouw smaakmaker", staan de Brugse kringloopkrachten je graag te woord over hoe je compost kan gebruiken als smaakmaker in je tuin. Ze laten je kennismaken met de wondere wereld van compost, ecologisch kringlooptuinieren, voedselverlies vermijden…
De kringloop sluiten kun je immer thuis doen op allerlei manieren. Het kan gaan om voedsel beter bewaren (en zo een rit naar de supermarkt uitsparen), kippen houden of je eigen bodemverbeteraar maken door de composteerprincipes. Je kan er terecht met al je vragen over moestuintjes en kringlooptuinieren. Doe er ook mee aan de wedstrijd en maak kans op een zak compost van 40 liter.
Info: www.kringloopweekend.be
Doe-activiteit: sapjes trappen met de sapjesfiets (met fruitoverschot), bloempotjes maken van oud papier + inzaaien, red de restjesspel, wedstrijd
* Natuurpunt CVN
Hier krijg je uitleg over het nieuwe voedselbos in wording bij Hoeve Hangerijn in Assebroek en de cursus die ermee samengaat. Er zijn gratis proevertjes van wilde planten uit een voedselbos.
Info: https://www.facebook.com/NatuurpuntCVN/
* Pas Partout
Pas Partout is een budgetvriendelijk lunchrestaurant met een sociaal karakter in hartje Brugge.
Op (H)eerlijk Brugge serveren we gratis heerlijke proevertjes met veel zorg gemaakt met kwaliteitsvolle voedseloverschotten.
Info: https://www.facebook.com/Pas-Partout-440181316077426/
* Roots biedt educatieve pakketten aan rond natuur & met als specialisatie wilde planten
We doen een korte wildeplantenquiz (met een vijftal vragen) en maken als onderdeel in die quiz brandnetelzout. De proevertjes zijn gemaakt van wilde planten: brandnetelburgertjes, vlierbessenlimonade, wildeplantenpesto ....
* Soepcafé Brugge -Samen gerechten bereiden met voedseloverschotten van buurtwinkels
Doe-activiteit: maken van fruitbrochette of smoothie.
Info: https://www.facebook.com/Soepcafebrugge/
*Tor royal
“Eten we straks allemaal insecten”, “Waar zijn insecten goed voor” en “Hoe smaken buffalo’s”? Een bezoekje aan de stand van TOR Royal is de ideale manier om een antwoord te krijgen op al deze vragen en uitgebreid kennis te maken met de wereld van (eetbare) insecten. De bezoekers kunnen verschillende ‘fruits de terre’ proeven en dit luchtig gecombineerd met beeld, tekst en uitleg. Op de stand staat er ook een variatie aan didactisch materiaal om de geïnteresseerden mee te nemen naar de wondere wereld van insecten.
Verkoop van Fruits de terre': krokante geroosterde meelworm, rijke melanges van buffalo-worm met fruit, noten of zaden, smakelijke krekels en sprinkhanen. Ambachtelijk insectenbier.
* Tuinhier- vereniging tuinliefhebbers in Vlaanderen
Quiz rond tuinieren
Info: http://www.tuinhier.be/nl/home
* VELT Brugge
Wij leven, tuinieren, koken op een ecologische en biologische manier.
Verkoop van Veltboeken, quiz: test uw planten- en zadenkennis!
Info: https://www.facebook.com/groups/velt.brugge
* Voedselteam Brugge
Een netwerk om de directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding te organiseren.
Alle informatie aanbieden over Voedselteams (doel, praktische werking, ons depot), proevertjes van onze producenten, een leerrijk spel over duurzame voeding.
Info: https://www.facebook.com/voedselteambrugge/
* 100% West-Vlaams
100% West-Vlaams, dat is 200% genieten van lokale hoeve- en streekproducten.
Koop lokaal en haal jouw katoenen draagtas af aan de 100% West-Vlaams stand. Naast een heleboel informatie over de lokale producten uit jouw buurt, kan je hier ook (GRATIS) je eigen appel pimpen.
Info: https://www.facebook.com/100ProcentWestVlaams/
Wedstrijd- stempelkaart
Deelnemers aan de doe-activiteit ontvangen een stempel waarmee ze kunnen meedoen aan de wedstrijd: met twee stempels ontvang je al biomoestuinzaadjes, met vijf stempels en een antwoord op de schiftingsvraag maak je kans op mooie prijzen o.a. pakketten voor m² moestuinieren (DCM Naturapy), drie waardebonnen voor een streekproductenmand (100% West-Vlaams), compostvat, kringlooptuinboeken, … De moestuinzaadjes kunnen de deelnemers de dag zelf (tot 17u) afhalen aan de infostand Food Lab in het Astridpark. De winnaars van de hoofdprijzen worden later bekendgemaakt.
Chillzone
In de chillzone kan je alvast genieten van een (h)eerlijk hapje en drankje!
* De Oxfambar zal aanwezig zijn met Fair Trade drankjes! Door een fairtradedrankje te kopen aan de bar, zorg je er ook voor dat de boer in het Zuiden een eerlijke prijs krijgt voor zijn product en dus een betere toekomst tegemoet kan gaan. Santé!
* Shak'Eat: Cocktails, mocktails en tapas met biologische voedseloverschotten, passie en liefde! Gratis proevertjes van veggie hapjes (vooral dips)!
Info: https://www.facebook.com/ShakEat-292131564522038/
* Hop-ola: Verkoop van Speciaalbieren en vegetarische (of veganistische) chili sin carne met proevertjes
Info: https://www.facebook.com/hop.ola/
* Koek en zopie: (H)eerlijke biologische koffie, thee en choco op events en festivals.
Doe-activiteit: Kies een boon en maal zelf de koffie, wij doen dan de rest!
Info: www.facebook.com/koekenzopie
*Selo Coffee Fruit: Veganistisch, eerlijk handelsdrankje gemaakt van de koffiekersen.
Proevertjes en verkoop https://www.selocoffeefruit.com/
*Wow Food Belgium: Kookcollectief dat voedselverspilling wenst tegen te gaan. Er zijn verschillende gerechten gemaakt van voornamelijk voedseloverschotten en lokale producten en bereid volgens het zero waste principe!
Info: https://www.facebook.com/wowfood.be
En verder…
Ik vermeld nog even dat de sanitaire voorzieningen op het festival ook duurzaam zijn. We maken gebruik van het droge toilet waarbij de inhoud zal gebruikt worden voor biogaswinning en landbouw. De toiletten zijn vervaardigd uit gerecycleerd materiaal en bieden een maximaal gebruikscomfort.
We zoeken ook nog vrijwilligers om dit evenement vorm te geven, geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met dienst leefmilieu.
Meer info: www.heerlijkbrugge.be - https://www.facebook.com/events/1853129581618086/