Een erfgoedbibliotheek heeft niet alleen een belangrijke bewaarfunctie, maar wil de werken uiteraard ook toegankelijk maken voor een zo ruim mogelijk publiek. De Openbare Bibliotheek Brugge participeert al geruime tijd in tal van digitaliseringsprojecten en een deel van de collecties is al digitaal beschikbaar.
Het participatieproject Guido Gezelle is een stap verder in die digitale ontsluiting van ons rijk erfgoed. De scans van de 7.700 originele brieven zullen online beschikbaar zijn, vergezeld van een teksteditie. Dat lost het probleem van vaak moeilijk leesbare handschriften op, en zorgt ervoor dat de tekst volledig doorzoekbaar is.
Het is een belangrijke stap! De brieven van Gezelle vormen immers het meest bevraagde collectie uit het archief. Niet verwonderlijk als je weet dat Gezelle 1.800 correspondenten had… De kans dat één van uw voorouders met hem correspondeerde, is dus niet onbestaande.
Belangrijk in dit project is ook het participeren. Cultuur maak je samen. De bibliotheek sluit zich niet op in haar eigen wereldje maar opent ramen en deuren voor de kennis van vrijwilligers. Zij stellen hun tijd en expertise ter beschikking om de brieven te ontcijferen en verklarende teksten toe te voegen.
Naast de individuele inbreng van deze vrijwilligers, werken we samen met belangrijke partners:
1. Het Guido Gezellearchief (Openbare Bibliotheek Brugge)
2. Het Guido Gezellecentrum van de Universiteit Antwerpen o.l.v. prof. Piet Couttenier
3. CTB = Centrum voor Teksteditie en bronnenstudie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL)
4. Het Guido Gezellegenootschap
Zij bundelen de krachten en hun expertise rond Gezelle in dit unieke project, met als einddoel om de volledige correspondentie van Guido Gezelle te transcriberen en online beschikbaar te stellen.