In opdracht van de Vlaamse Regering heeft het Vlaams Energieagentschap begin dit jaar een eerste uitdaging “Overal Zonnepanelen” opgestart waarbij iedereen een dak kon nomineren, dat volgens hen, in aanmerking komt om zonnepanelen te plaatsen.
Nu volgt een tweede uitdaging: “Overal Stroomversnellers” die de burgers aanspoort om zich ook te engageren voor lokale energieprojecten.
Aan steden en gemeenten werd gevraagd om een aantal projecten in te dienen. Zodoende heeft ook de Stad Brugge projecten ingediend.
Daarnaast zal de Vlaamse Overheid projecten financieel ondersteunen als de bevolking die projecten ook ondersteunt. Concreet gezien komt dit op het volgende neer:
De projecten die de steden en gemeenten hebben ingediend komen op de specifieke website https://www.stroomversneller.be/ . Iedere Vlaming kan op één project van zijn stad of gemeente stemmen en dit vanaf 28 augustus tot 7 oktober. Van zodra 1% van de volwassen bevolking een stem heeft uitgebracht, is de uitdaging voor die stad of gemeente geslaagd. Die steden of gemeenten die geslaagd zijn krijgen van de Vlaamse Overheid tot 1 euro per inwoner voor het realiseren van de populaire energieprojecten.
Voor de stad Brugge komt dit neer op een mogelijke subsidie van 118.000 euro.
- Een eerste voorstel van de Stad Brugge bestaat er uit om een kleiner dak van een stadsgebouw (met voorkeur een stadsschool) uit te rusten met zonnepanelen via een coöperatieve. De plaats die daarvoor werd uitgekozen is de stadsschool BLO De Ganzeveer. Daaraan gekoppeld worden er door de coöperatieve 2 elektrische wagens gekocht die via die zonnepanelen kunnen opgeladen worden. Een model van dergelijke installatie is door Coopstroom cvba so uitgewerkt.
We voorzien een PV installatie op het dak van het gebouw. De groene stroom leiden we via een laadpaal af naar elektrische voertuigen die kunnen ingezet worden als dienstwagen en die als deelwagen kunnen worden gebruikt door de coöperanten die mee investeren in het project. Het subsidiebedrag van stroomversnellers gebruiken we voor de aankoop en het beschikbaar maken van de wagen, voor de laadpaal en voor de communicatie. De PV-panelen worden gefinancierd door burgerparticipatie opgehaald bij de coöperanten.
Iedere Bruggeling kan via de burgercoöperatieve voor een stukje zonne-energie zorgen. Daarenboven biedt de burgercoöperatieve de mogelijkheid aan de participanten om, via reservering, de elektrische deelwagens te gebruiken.
Daarenboven zorgen we daarmee ervoor dat de uitstoot in de binnenstad verlaagt. Een gezondere lucht in de binnenstad dus. - Een tweede voorstel is gelijkaardig aan het eerste voorstel maar voorziet een zonnepaneelinstallatie op een groter dak. Aangezien het een installatie is van meer dan 10kWp, kan niet gewerkt worden met een terugdraaiende teller maar dient een aparte injectieteller te worden geïnstalleerd. Ook hierin is een model door Coopstroom cvba so uitgewerkt. De plaats die in eerste instantie werd uitgekozen is het multifunctioneel sportcomplex Daverlo.
- Een derde voorstel bestaat hierin dat de stad Brugge zorgt voor een aantal snellaadstations voor elektrische taxi's (voor- en achterzijde station, nieuwe beurs/congressite, cruiseterminal, enz..).
We moeten er echter wel voor zorgen dat minimum 1% van onze volwassen bevolking op één project stemt van de stad Brugge om de subsidie van de Vlaamse overheid binnen te halen.
Daarvoor kun je terecht op de website van de stad Brugge voor verdere uitleg.
Dus… allen naar http://www.brugge.be/stroomversneller en stemmen maar!