
Stad Brugge wil i mmers projecten rond duurzame voeding ondersteunen:
- De projecten moeten kaderen in een (of meerdere) van de thema’s van de voedselstrategie: stadslandbouw/stadstuinieren, korte keten, voedselverlies, Fair Trade en minder vleesconsumptie.
- Zowel projecten die opgestart zijn in 2016/2017 (nog niet eerder ingediend) of die opgestart worden in 2017 komen in aanmerking.
- De ingediende projecten worden beoordeeld volgens o.a. volgende criteria: innovatie, sociaal- en milieu-impact, herhaalbaarheid, prijs/kwaliteitverhouding.
- Om deel te nemen aan de wedstrijd dient het inschrijvingsformulier gebruikt te worden.
Huis van de Bruggeling, Frank van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge of via mail: leefmilieu@brugge.be
De winnaars kunnen een geldprijs, afhankelijk van de kostprijs van het project, van maximaal €2500 bekomen. Deze prijs moet gebruikt worden om de werken of aankopen te bekostigen die beschreven zijn in de aanvraag.
Alle info en formulieren: www.detoekomstvanbrugge.be/nl/food-lab
We merken immers dat steeds meer mensen willen weten wat er op hun bord ligt en wat de impact is van hun keuzes. Wat betekent ons koopgedrag voor onze gezondheid, het milieu of het dierenwelzijn?
Voeding speelt ook een belangrijke rol in het klimaatverhaal want vooraleer een voedingsmiddel op je bord belandt, heeft het een reeks productiestappen achter de rug die dikwijls veel energie verbruiken. Energie om de groenten te telen, te vervoeren in gekoelde vrachtwagens, te verpakken/verwerken…
Stedelijke voedselsystemen moeten een antwoord bieden op de bevolkingsgroei, de effecten van de klimaatverandering en de complexe socio-economische problemen. De duurzame voedselstrategie (opgemaakt i.s.m. het Food Lab in kader van het Europees Food Smart Cities for development project) werkt hier acties voor uit rond thema’s stadslandbouw, korte keten, Fair Trade, voedselverlies en minder vleesconsumptie.
* CSA: staat voor Community Supported Agriculture. (ecologische) Landbouw gedragen door een gemeenschap
** De duurzame voedselstrategie (opgebouwd rond stadslandbouw, korte keten, Fair Trade en voedselverlies) van Stad Brugge werd opgemaakt door het Food Lab en de facilitators (Coduco i.s.m. FSE Network) in kader van het Europees Food Smart Cities for Development project. Het Brugs Food Lab is een kennis- en ontmoetingsplatform van stakeholders (middenveldorganisaties) die expertise hebben rond deze thema’s en lokale beleidsmakers. De bedoeling is om via uitwisselingen en vormingen een duurzaam voedselbeleid te ontwikkelen en samen met verschillende partners nieuwe initiatieven op te zetten.