Stedelijke voedselsystemen moeten immers een antwoord bieden op de bevolkingsgroei, de effecten van de klimaatverandering en de complexe socio-economische problemen.
De duurzame voedselstrategie werd opgericht door het Brugs Food Lab, dit is een platform van organisaties die expertise hebben rond een of meerdere van de thema’s van deze strategie: stadslandbouw, korte keten, Fair Trade en voedselverlies.
Stad Brugge keurde deze strategie goed en besloot ook om vanaf 2017 enkel duurzame voeding te gebruiken op eigen recepties en evenementen. Een handleiding hiervoor werd opgemaakt en kan je ook zelf raadplegen op de website van Food Lab.
Naar aanleiding van deze duurzame voedselstrategie en de ambitie om klimaatneutraal te worden in 2050 (klimaatplan), schreef Stad Brugge opnieuw een wedstrijd uit om projecten in Brugge rond duurzame voeding financieel te ondersteunen. Een van de winnende projecten is Vredeseilanden /Rikolto met hun goodfood@school programma. Zij ontvingen 2500€ om het schoolFoodLab in Brugge extra te ondersteunen.
Hun plan om in alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid in te voeren tegen eind 2021 kon de jury zeker smaken. We verwijzen ook graag nog even naar hun brooddozenbattle, een actie voor basis- en secundair onderwijs om een brooddoos met duurzame inhoud te creëren met dezelfde ambities als onze voedselstrategie!
Wij vinden het ook belangrijk om jongeren te stimuleren om voor gezonde en duurzame voeding te kiezen. Tegen 2050 lopen er ongeveer 9,7 miljard mensen op onze wereldbol. Willen we al deze mensen gezond blijven voeden, dan moeten we ons consumptiegedrag drastisch veranderen!
Er werden ook filmpjes gemaakt door Brugse jongeren en Sarazon vzw. We bieden deze aan de scholen die rond duurzame voeding willen werken in de klas aan.