- harde plastics
- plastic folies
Zowel harde plastics als plastic folies konden vroeger enkel via het brandbaar afval worden verwijderd.
Met de inzameling van de harde plastics en plastic folies op de recyclageparken, beschikt de burger nu ook over een afvoermogelijkheid die zowel goedkoper als milieuvriendelijker is.
De harde plastics moeten quasi zuivere plastic voorwerpen zijn groter dan 10 cm. Voorbeelden hiervan zijn emmers, tuinmeubilair, plastic speelgoed, bloempotjes, PVC-buizen, ramen, deuren en rolluiken.
Deze hoorden vroeger op de recyclageparken bij het grofvuil, maar kunnen nu in een aparte container worden gegooid tegen de helft van het grofvuiltarief.
De plastic folies zijn verpakkings-, krimp- en gekleurde plastic folies. Wel geen vervuilde folie, landbouwfolies en folies die rechtstreeks in contact kwamen met voedsel.
Deze hoorden vroeger in de restafvalzak, maar kunnen nu dus gratis worden afgegeven op de recyclageparken.
Beide fracties worden afgevoerd naar verwerkers die ze recycleren bij de aanmaak van nieuwe plasticproducten.
Tijdens de eerste drie maanden van 2018 werd al 60 ton harde plastics ingezameld. Dat doet vermoeden dat we jaarlijks meer dan 2 kg harde plastics per inwoner zullen recycleren in plaats van verbranden.
Aanleiding voor deze vertraagde start was de sluiting van de Chinese verwerkingsmarkt voor de acceptatie en verwerking van plastics uit Europa. Ondertussen kon wel een geschikte afvoermogelijkheid worden gevonden met recyclage binnen de Europese grenzen.