Het plan omvat 63 concrete acties opgebouwd rond 8 pijlers. Een van de onderdelen is als stad maximaal inzetten op hernieuwbare energie met name zon, wind en geothermie. Een van die acties is het organiseren van groepsaankopen.
Neem deel aan de 3de groepsaankoop zonnepanelen en ontvang vrijblijvend een offerte op maat!
Investeren in zonnepanelen blijft financieel interessant! De kostprijs van de installaties blijven dalen terwijl ze aan efficiëntie winnen. Zonnepanelen die een jaarlijks energieverbruik van gemiddeld 3.500 kWh opwekken kosten niet meer dan € 6.000. Als eigenaar van een PV-installatie dien je nu wel prosumententarief te betalen voor het dubbel gebruik van het elektriciteitsnet, maar ook de elektriciteitsprijs is de voorbije jaren sterk gestegen. De terugverdientijd bedraagt gemiddeld 10 jaar, nadien zorgt je installatie nog voor minstens 10 jaar gratis elektriciteit. Zonnepanelen installeren op je dak blijft dus een goede investering. Je kan voor deze investering eventueel een energielening afsluiten.
Door in te zetten op hernieuwbare energie neem je ook actief deel aan de strijd tegen de opwarming van de aarde . Als belangrijkste doelstelling in het Klimaatakkoord van Parijs werd afgesproken om de temperatuurstijging onder 2°C te houden. Hiervoor moeten de CO²-emissies wereldwijd snel afnemen en moeten we zo snel als mogelijk overschakelen op hernieuwbare energie.
Zonnepanelen, iets voor jouw woning ?
Schijnt er voldoende zon op je dak? Is de ligging van je dak goed genoeg om zonne-energie op te wekken ? Om dit te weten te komen kan je een kijkje nemen op de zonnekaart en dit via de link https://www.energiesparen.be/zonnekaart .
Door dit soort van groepsaankopen te organiseren willen we als stad de stap naar deze vorm van hernieuwbare energie toegankelijker maken. Immers, het financiële aspect is één zaak, de keuze van een geschikte aannemer en juiste installatie is een ander paar mouwen. Veel consumenten zien er tegenop om zelf op zoek te gaan naar de voordeligste aannemer en de perfect passende installatie. Bij de aankoop van zonnepanelen is het belangrijk dat de installatie goed geplaatst is en werkt zoals het hoort. Door deel te nemen aan deze groepsaankoop ontvang je niet alleen gratis en vrijblijvende een offerte op maat inclusief een transparante rendementsberekening, maar dienen de deelnemende installateurs gekwalificeerd te zijn en garant te staan voor het afleveren van een degelijk product . Inmiddels zijn via deze groepsaankopen zonnepanelen al 3.000 installaties geplaatst bij West-Vlaamse huishoudens.
Intekenen op deze groepsaankoop kan vanaf 1 september tot 3 oktober , via https://www.wijkiezen.be. of via het energieloket van De Schakelaar in het Huis van de Bruggeling. Via dit loket kan je ook hulp en begeleiden vragen bij elke stap in deze procedure, van inschrijving tot bestek en goedkeuring offerte.
Door deel te nemen aan deze groepsaankoop krijg je alvast een scherpe prijs en een vrijblijvende offerte voor een installatie op maat van je dak en je verbruik.
Wil je meer informatie of hulp?
Energieloket De Schakelaar:
Huis van de Bruggeling, Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge (Stationsplein)
info@deschakelaar.be
tel: 050/32 74 13 of via afspraak aan het energieloket zelf
Brugge is een ambitieuze stad die haar huidige en toekomstige inwoners een goede, gezonde en leefbare omgeving wil bieden. Om deze doelstellingen te realiseren dient de stad tools aan haar burgers aan te bieden om deze tot daden aan te zetten. Dit kan via het organiseren van infomomenten, begeleiding op maat via het Energieloket in het Huis van De Bruggeling, het organiseren van groepsaankopen.
Het is aan de burgers om de stap te zetten, om het huis beter te isoleren, om meer zonnepanelen te installeren, kortom om energievriendelijker te gaan leven. Stad kan echter de drempels wel verlagen door te gaan ontzorgen en dit door mee in te stappen in deze groepsaankoop.
Ook intern zitten wij zeker niet stil. We zochten en vonden reeds een aantal stadsgebouwen waarop we zelf zonnepanelen geplaatst hebben. Denk maar aan het politiehuis, jeugdhuis KSA ten Briele en er is nog heel wat potentieel die momenteel in onderzoeksfase zitten zoals de Entrepot, de gemeentelijke basisschool De Triangel, het nieuwbouw project De Xaverianen, de gemeentelijke basisschool Sint Michiels …..
De neuzen zitten dus in dezelfde richting, door zich samen te engageren voor zonne-energie komen wij, burgers en de stad, alweer een stapje dichter bij onze klimaatneutrale stad anno 2050.