Vaak worden de renovatieplannen dan maar in de onderste schuif van de kast gelegd.
Spijtig, want intussen verliest de woning via het dak, ramen en gevel een massa energie en loopt de energiefactuur steeds hoger op.
In 2016 stapte de stad in het Europees Interregproject Vlaanderen Nederland project Seetodo. De bedoeling is om burgers via het ‘zien’ van thermofoto’s en gevelscans , aan te zetten tot het ‘doen’: het energiezuiniger maken van hun woning en dit door als stad de burger maximaal te gaan ontzorgen.
Een van de onderdelen in dit project is het opmaak van een digitaal energieplatform waarbij alle informatie belangrijk voor burgers met renovatiegedachten gecentraliseerd wordt. Door enkele muisklikken wordt het burger wegwijsgemaakt in zijn of haar renovatietraject en hoeft men zelf niet meer uren lang te surfen om tot hetzelfde resultaat te komen.
Dit platform gaat vanaf 15 oktober online en wordt een onderdeel van de website van de stad Brugge (www.energieplatform.brugge.be) . Waarvoor kan de burger er terecht:
- Bekijken van de thermofoto online: hoe is het met mijn dakisolatie gesteld?
- Opmaak van een stappenplan: ik wil mijn huis renoveren , hoe ga ik te werk, welke werken kan ik uitvoeren, in welke volgorde dienen de werken uitgevoerd te worden, wat zal mij dit ongeveer kosten, hoeveel energie zal ik ermee besparen. En dit via het beantwoorden van een aantal eenvoudig vragen.
- Welke premies zijn er?
- Kan er iemand met kennis van zaken mijn huis komen doorlichten en mij adviseren? Dit is mogelijk door het online aanvragen van een gratis energiescan.
- Kom ik in aanmerking voor een energielening?
- Zijn er groepsaankopen waar ik kan aan deel nemen ?
- Ketenorganisatie. De bedoeling hiervan is om de burgers te ontzorgen door ze in contact te brengen met gecertificeerde aannemers met garantie op een goede prijs/kwaliteit voor de uit te voeren werkzaamheden.
- Prikkelwoningen. De bedoeling is om burgers te laten kennismaken met renovatietechnieken.
Via het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant, werd de eerste stap gezet en engageerde de stad zich om tegen 2020 20% CO2 reductie te verwezenlijken. Dit resulteerde in een energieactieplan met 35 strategische maatregelen. Het SEAP van de stad zet een aantal krijtlijnen uit die aangeven waar de meeste CO2-reducties kunnen gerealiseerd worden rekening houdende met de eigenheid en toekomstvisie van onze stad.
Een van de onderdelen is als stad maximaal in te zetten op het energetisch zuiniger maken van gebouwen en het toepassen van hernieuwbare energie in de schijnwerpers plaatsen.
De eerste stap hierin was de opmaak van een thermofoto als trigger.
We zien op basis van de inkleuring van de thermofoto dat er nog heel wat werk aan de winkel is om onze doelstellingen te realiseren. De CO2 impact van het bestaande woningpark is in een stedelijke omgeving vele malen groter dan deze van nieuwbouw, vandaar het belang om burgers aan te moedigen om de stap te zetten tot het plaatsen van dakisolatie, gevelisolatie, dubbel glas , zonnepanelen en zonneboilers .
Om deze doelstellingen te realiseren biedt de stad tools aan haar burgers om deze tot daden aan te zetten. Het is echter aan de burgers om de stap te zetten, om het huis beter te isoleren, om meer zonnepanelen te installeren, kortom om energievriendelijker te gaan leven. De stad kan de drempel wel verlagen door de burger te gaan ontzorgen. Ook hiervoor werden reeds stappen ondernomen. Ik denk hierbij aan de samenwerking met het energieloket van De Schakelaar, het aanbieden van een gratis energiescan aan de burgers sinds januari 2017, het als stad deelnemen aan de groepsaankoop voor zonnepanelen.
Door zich samen te engageren en ervoor te gaan komen wij, burgers en de stad, steeds een stapje dichter bij onze klimaatneutrale stad anno 2050.