
Deze onvermijdbare restjes zijn nochtans een bron van voedsel voor de ontelbare tuindiertjes en afbraakorganismen, die deze kunnen omvormen tot compost.
Compost nomen we ook het zwarte goud, je kan er je tuin mee voeden en levert sterke planten en een smaakvolle oogst op.
Voor bewoners van een appartementsgebouw is het natuurlijk moeilijker om te composteren (tenzij met wormenbak, maar is niet overal mogelijk). Het stadsbestuur richtte dan ook al twee composthoekjes in voor appartementsgebouwen: aan de Leeuwerik en de Sint- Claradreef.
Tim en Florian stelden ons de vraag of er een composthoekje bij hen in de buurt kon. Zij waren bereid om opleiding te volgen, zodat ze als verantwoordelijken van het hoekje erop kunnen toezien dat de compostregels goed gevolgd worden door hun medebewoners. Ze staan ook in voor klein onderhoud van het composthoekje in het Graaf Visartpark.
Op 30 juni kregen zij al een infosessie door de kringloopkrachten in het composthoekje aan De Leeuwerik. Dat is daar een prachtvoorbeeld van een composthoekje waarbij heel de buurt betrokken is.
De kringloopkrachten zijn vrijwilligers opgeleid door Vlaco om de kringloopgedachte te verspreiden. De dienst Leefmilieu begeleidt hen daarin en organiseert regelmatig sensibilisatie- en infoacties rond composteren, ook voor scholen en verenigingen. Composteren, ecologisch moestuinieren, goed je planten kiezen en verzorgen, voedselverlies, het hoort er allemaal bij.
Wie kringlooptechnieken toepast, sluit immers de biologische kringloop, spaart het milieu en het klimaat en springt duurzaam om met dat stukje aardbol dat ons is toevertrouwd.
Iedereen kan zijn steentje bijdragen. We bedanken hierbij ook Florian Goetghebeur en Tim Van Moortel voor hun enthousiasme om dit project op te nemen!