Daarnaast heeft de huidige klimaatverandering ook een grote impact op de voedselvoorziening. Daarom werkten Stad Brugge en Food Lab Brugge in 2015 een duurzame voedselstrategie uit. Waarbij we ons engageren om vanaf 2017 enkel duurzame voeding aan te bieden op evenementen van de Stad. Food Lab maakte hiervoor een handleiding.
Gisteravond mocht ik ons nieuw campagnebeeld en onze nieuwe website voorstellen. Op deze website vinden Bruggelingen heel wat info en kunnen ze zelf actief aan de slag gaan rond alle aspecten van voeding!
Hierbij hoort ook de nieuwe slogan: “Bruggesmaakt”, die vanaf nu staat voor onze duurzame voedselstrategie.
Een duurzame voedselstrategie is gericht op:
*de uitbouw van de stadslandbouw en het stadstuinieren
*de seizoensgebonden, korte keten
*het voorkomen van voedselverlies en het herverdelen van het voedseloverschot
*en het promoten van fair trade.
Geïnspireerd door de idyllische kunstwerken van Carl Warner, die landschappen opbouwt uit groenten, tooiden we ook ons bekende Belfort met groentjes!
In dit beeld werden zo veel mogelijk aspecten van de strategie verwerkt:
https://www.youtube.com/watch?v=LyXgJt-kf1o&t=3s
Er werden lokale seizoensgebonden groenten gebruikt van boer Bas, van biobedrijf Vermeulen en van ’t Ambrozijn. Een deel kwam uit de voedseloverschotten van supermarkten, met dank aan de sociale kruidenier de KABA, Peter Clerckx van het Soepcafé en supermarkt Alvo. De boontjes waren fair trade. We houden niet van voedselverlies, dus werd alles na de fotoshoot netjes afgebroken en naar het Soepcafé gebracht. De boeren kregen nadien een tasje soep gemaakt van deze groenten. Zo was de cirkel helemaal rond: een gesloten kringloop, daar houden we van!
Wat met de voedselresten, zoals de schillen van de groenten, die niet bruikbaar waren voor consumptie? Deze zijn beland in het compostvat van de volkstuintjes in Sint-Pieters, waar ze als compost voeding zullen geven aan de moestuinplantjes.
We willen ook de Bruggelingen actief betrekken bij onze strategie. Op de website https://foodlab.brugge.be/ vind je sinds vandaag alle info over de voedselstrategie van de Stad. Je leest er welke acties Stad Brugge onderneemt en wat je zelf kunt doen om lekker en duurzaam te kweken en te eten. Welke vis is duurzaam, waar vind ik receptjes voor restjes, hoe ga ik aan de slag als ik zelf sla wil kweken, waar zijn er volkstuintjes?... Op al deze vragen vind je een antwoord.
De website bevat bovendien een interactief deel waar Bruggelingen die hun moestuin of oogst willen delen, contact kunnen opnemen met andere mensen. Je kunt er ook terecht met vragen over ecologisch tuinieren, over welke dieren er in je tuin kunnen zitten, over welke bloemen bijen aantrekken, enzovoort. Iedereen kan hier op reageren.
Verder vind je er alle voedingsgerelateerde cursussen en activiteiten terug van de organisaties van het Food Lab!
Het Food Lab is hét overkoepelend platform om acties uit te werken rond onze voedselstrategie.