De klimaatprijs wordt vanaf 2016 jaarlijks uitgereikt en zet duurzame klimaatprojecten van gemeenten en steden in de kijker die een bijdrage leveren aan het behalen van de lokale en Vlaamse milieu- en klimaatdoelstellingen. Per provincie worden twee lokale projecten beloond.
De dienst Leefmilieu diende haar kandidatuur voor deze prijs in voor de opstart van het Food Lab, de duurzame voedselstrategie en het event (H)eerlijk Brugge.
Met resultaat, want Stad Brugge haalt met dit project de Klimaatprijs binnen en wint hiermee 30.000 euro!
Een belangrijke voorwaarde voor gemeentebesturen om mee te kunnen dingen naar deze prijs, is de ondertekening van het burgemeestersconvenant. In Brugge gebeurde dat in 2014.
In het Food Lab werden vooral middenveldorganisaties, kleine ondernemingen en geïnteresseerde burgers samengebracht die expertise hebben rond duurzame voeding, meer bepaald rond voedselverlies, korte keten, Fair Trade en stadslandbouw. Tot nu toe zijn er zo'n veertig organisaties actief in het Food Lab, maar het aantal groeit nog!
(*) Het Food Lab bestaat uit een veertigtal Brugse verenigingen en organisaties die werken rond duurzame voeding. Zij stelden enkele regels op, de zogenaamde Food Guidelines. Deze voedselrichtlijnen vormen samen de duurzame voedselstrategie voor Brugge. Ze behandelen vijf thema's: Korte Keten, stadslandbouw en -tuinieren, voedselverlies, fairtrade en andere thema's.
(**) Tijdens het event (H)eerlijk Brugge (28 mei 2016) wou Stad Brugge in samenwerking met het Food Lab vooral bewustmaking creëren bij het groot publiek rond deze duurzame voedselstrategie met onder andere gratis maaltijden (Feeding the 5000), workshops, wandelingen en een streekproductenmarkt (Local Heroes).