Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om isolatie toe te laten waarbij de isolatie op de voorgevel maximum 14 cm de rooilijn overschrijdt, op voorwaarde dat het voetpad steeds een minimumbreedte van 1 m blijft behouden, de isolatie architecturaal verantwoord is en rekening houdend met het straatbeeld, de aanpalende panden en de materiaal - en kleurkeuze.
Bij het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant, waarbij de stad zich engageerde om tegen 2020 twintig procent CO2-reductie te verwezenlijken, werd een energieactieplan voor de stad opgemaakt. Dit plan omvat onder andere een aantal strategische aandachtspunten voor huishoudens die belangrijke leidraden vormen in het behalen van de CO2-doelstellingen.
In dit plan staat het isoleren van de woningschil als een belangrijke stapsteen om de 2020 doelstellingen te halen. De CO2-impact van het bestaande woningpark is in een stedelijke omgeving immers vele malen groter dan deze van nieuwbouw.
Het is belangrijk dat bij een woningrenovatie burgers aangemoedigd worden om hun woning maximaal te isoleren. Eén van de 35 doelstellingen in het energieactieplan dan ook om tegen 2020 30% van de gezinnen aan te zetten tot plaatsen van dakisolatie, het plaatsen van muurisolatie bij 25% en het plaatsen van hoogrendementsglas bij 20% van de Brugse huishoudens.
Deze doelstellingen gelden voor het hele Brugse grondgebied.
Brugge klimaatneutrale stad in 2050
Burgers, maar ook huisvestingsmaatschappijen en projectontwikkelaars, zijn zich er meer en meer van bewust dat investeringen, zoals het isoleren van de woning , zichzelf op vrij korte of middellange termijn terugbetalen.
De rol die voor de lokale overheid hierbij is weggelegd, is de burger ondersteunen om zijn woning energiezuiniger te maken. De toelating dat er tot voorbij de rooilijn geïsoleerd kan worden, is hier een mooi voorbeeld van en past volledig onder pijler 4 van het klimaatplan “Alle vergunningen en reglementen ondergaan een klimaattoets en worden maximaal ingezet om de klimaatdoelstellingen te behalen ” en pijler 5 “Stad Brugge initieert en ondersteunt klimaatbewust gedrag”.
Schepen van Leefmilieu Mieke Hoste: “Grondig renoveren van je woning doe je meestal maar één keer. Belangrijk is dan ook het te doen met een blik op de toekomst. De E-peil eis voor een woning zal de komende jaren verstrengen tot we in 2021 een E30 bereiken. Wil je dan ook nog een woning hebben die goed in de markt ligt en aan de nieuwste eisen voldoet, dan is BEN-renoveren vandaag al de slimste keuze. Om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen, is het belangrijk om bij renovaties maximaal in te zetten op gevelisolatie . We merken op dat voor een gevelisolatie waarbij de rooilijn niet of slechts zeer beperkt kan overschreden worden de mogelijke materiaalkeuze die kan ingezet worden om deze BEN norm te behalen zeer beperkt is. Vaak kan men enkel gebruik maken van super isolerende materialen die echter zeer duur zijn . Bij een rooilijn overschrijding tot max 14cm, het wettelijk maximum die nu mogelijk is in kader van het huidig rooilijndecreet van de Vlaamse Regering, zijn er heel wat meer mogelijkheden qua isolatiemateriaal én qua afwerking inzetbaar. Vandaar dat we in het College van Burgemeester en Schepenen hebben beslist om in het kader van klimaatbeleid, een overschrijding van de rooilijn toe te laten.”
“Tot slot merken we op dat vanuit de Vlaamse overheid er de intentie is om hierin nog een stap verder te gaan”, zegt Schepen Mieke Hoste .”De Vlaamse Regering keurde op 14 juni 2016 een conceptnota goed om de drempels die energierenovaties bemoeilijken nog verder weg te werken. In deze conceptnota werd opgenomen dat het rooilijndecreet in de toekomst zal worden aangepast. Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is om de maximale rooilijnoverschrijding nog verder op te trekken van 14 naar 26 cm . Met andere woorden: maximale overschrijding van 14 cm is nog maar een eerste stap op weg naar onze 2020 doelstellingen.”